Talno ogrevanje

Talno ogrevanje je nizkotemperaturni ogrevalni sistem, kar pomeni da prenos toplote poteka preko velikih površin tal z relativno nizko temperaturo. Temperatura tal 23 - 24 °C omogoča prijetno temperaturo 18 - 20 °C v višini glave, in je nasprotje visokotemperaturnemu sistemu ogrevanja, kjer ogrevamo z malimi površinami (npr. radiatorji) z relativno visokimi temperaturam. V primerjavi z radiatorskim ogrevanjem, zahteva talno ogrevanje nižje vstopne temperature ogrete vode in se zato ta sistem učinkovito obnese tudi pri rabi trajnih virov energije, kot so sončna energija in v zadnjem času vedno bolj tudi sistem ogrevanja s toplotno črpalko.

Zakaj se odločiti za talno ogrevanje:

  • nizko temperaturni režim ogrevanja s talnim ogrevanjem nudi enako udobne bivalne pogoje v prostoru s temperaturo, ki je za 1-2 °C nižja kot pri radiatorskem ogrevanju,
  • talno ogrevanje omogoča, da imamo v prostorih nekaj stopinj nižjo temperaturo kot pri klasičnem ogrevanju. Zaradi dvigovanja toplote od tal proti stropu dobimo prijetno, enakomerno porazdelitev temperature po višini, zato ne občutimo sobne temperature kot nizke.
  • zaradi relativno nizkih temperatur je možno uporabiti več različnih virov toplote,
  • ugoden temperaturni profil v prostoru v funkciji udobja ob hkratni nižji temperaturi prostora,
  • do 30 % prihranek energije.

© 2014 Aktual Gradnje d.o.o. Vse pravice pridržane. Pogoji uporabe. Izdelava spletnih strani.NA VRH